Du kan få ditt orange kuvert i pappersformat eller i digitalt format till din digitala brevlåda (Kivra).
Ordlista
Pensionsorden kan ibland vara svåra att förstå. I minPensions ordlista förklarar vi orden du hittar hos oss.
Du kan också titta i SIS pensionsordlista där de vanligaste pensionsbegreppen definieras. Ordlistan är framtagen av pensionsbolagen tillsammans med Svensk Försäkring och Pensionsmyndigheten.
Rubrik (h4)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Det här är en möjlighet att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet. Den innebär att du kan jobba 80 procent, få 90 procent i lön och 100 procent pensionsavsättning. Oftast kräver det att ett lokalt avtal har framförhandlats mellan fack och arbetsgivare.
När du jobbar och betalar skatt tjänar du in till din allmänna pension. Allmän pension är den pension man har rätt till enligt lag och ändringar görs via politiska beslut. Du får information om din allmänna pension varje år i det orange kuvertet.
Den allmänna pensionen består av inkomstpension, premiepension och garantipension. För dig som är född 1953 eller tidigare är tilläggspensionen (som beräknas enligt det gamla ATP-systemet) en del av den allmänna pensionen.
De flesta tjänstepensioner har en avtalad pensionsålder som är den tidpunkt då utbetalningen startar om du inte själv gjort något val. Den avtalade pensionsåldern skiljer sig åt mellan olika tjänstepensionsavtal, produkter och bolag.
Det här är den tid som pensionen betalas ut enligt ditt avtal.
Beslutdatumet är den tidpunkt då Pensionsmyndigheten beslutar vilken livsvarig pension du ska få. Pensionsrätterna på ditt konto omvandlas till pensionsutbetalningar.
Delpension fungerar ungefär som flexpension. Delpension finns på branschnivå i en del kollektivavtal inom industrin och ger ökad möjlighet att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet. I det statliga tjänstepensionsavtalet finns en annan typ av delpension som betalas av arbetsgivaren, men den håller på att fasas ut. Se även Flexpension.
Har du ett privat sparande eller ett tjänstepensionssparande kan det ibland finnas samlat i en depå, en förvaringsplats för pengarna som har ett nummer.
Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för olika typer av skydd som ger ekonomisk ersättning till dina efterlevande när du dör. Om du har ett efterlevandeskydd blir din ålderspension oftast lägre eftersom du går miste om kollektiva arvsvinster. Läs mer om efterlevandeskydd.
Förekommer som förval i kollektivavtalade premiebestämda tjänstepensioner där du har möjlighet att välja hur dina pengar ska förvaltas. Om du väljer att placera dina fonder i en fondförsäkring men inte gör något val efter det så hamnar pengarna i pensionsbolagens entrélösning, vilket ofta är en global aktiefond som kombineras med mer och mer räntesparande när du blir äldre.
Familjepension finns i vissa tjänstepensioner, till exempel ITP2, och ger ersättning till make eller maka och barn under 20 år i de fall den försäkrade dör. Familjepension gäller bara om du har en lön högre än 7,5 inkomstbasbelopp. Läs mer under Efterlevandeskydd.
Familjeskydd kan väljas till i tjänstepensionen. Det är en försäkring som ger dina anhöriga ett visst belopp pengar om du dör före pensionering. Läs mer under Efterlevandeskydd.
Flexpensionen regleras i kollektivavtal eller motsvarande. Arbetsgivaren betalar in en kompletterande premie till tjänstepensionen, som kan ger högre tjänstepension och förstärkt möjlighet att gå ner i tid i slutet av arbetslivet. Flexpension kallas ibland för delpension och fungerar likadant. Åldersgränserna för när flex- eller delpension kan börja tas ut kan variera. Även nivån för den kompletterade premien kan variera mellan olika avtal.
I vissa avtal gäller flexpensionen för hela kollektivavtalet, i andra fall finns den i olika branschavtal.
Förmånsbestämd pension är en tjänstepension om i förväg bestäms till ett visst belopp eller till en viss nivå av t ex slutlönen. Du har inte pengarna på något konto utan nivån på pensionen bestäms när du går i pension. Exempel: den förmånsbestämda pensionen ska vara 10 procent av lönen de sista tre åren. Årslönen har varit 280 000 kr, 300 000 kr och 320 000 kronor. Då blir den förmånsbestämda pensionen 30 000 kr om året eller 2 500 kr per månad.
Om du väljer att inte göra eget val för premiepensionen eller för dina premiepenstämda tjänstepensioner så hamnar pengarna i en förvalslösning.
I premiepensionen placeras pengarna i AP7 Såfa, en global aktiefond som kombineras med mer räntesparande när du blir äldre. I de kollektivavtalade tjänstepensionerna placeras pengarna i förvalen i en traditionell försäkring.
Du kan välja olika typer av förvaltning för din pension. Det vanligaste är att du kan välja mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring.
Om du har haft låg eller ingen inkomst kan du få garantipension. Garantipensionen kan du få tidigast från 66 års ålder. Om du har bott i Sverige i mindre än 40 år blir garantipensionen lägre.
När du deklarerar din inkomst görs ett grundavdrag. Grundavdraget dras automatiskt från en persons beskattningsbara förvärvsinkomst och ger en lägsta gräns för när du börjar betala skatt på inkomster som lön, pension eller motsvarande. Grundavdraget kan vara olika stort beroende på inkomstens storlek, inkomstslag och hur gammal du är. Läs mer hos Skatteverket: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2024.2/2928.htmlKollektivavtal
Har du en tjänstepension så är det din arbetsgivare som betalar in en premie för dig. Har du en premiebestämd tjänstepension så kan du välja hur du vill att dina pengar ska placeras. Läs mer om tjänstepension.
Om du har arbetat ett långt arbetsliv i Sverige, men med låg lön, kan du ha rätt till inkomstpensionstillägg. Det krävs ingen ansökan och tillägget görs till din allmänna pension. Du måste ha fyllt 66 år och ta ut din inkomstgrundande pension för att tillägget ska betalas ut.
Storleken på förmånsbestämd pension bestäms av din lön och hur länge du jobbar inom avtalet. Intjänad förmån är vad förmånen är värd nu. För varje månad som går ändras dina belopp beroende på att du fortsätter att jobba och tjäna in till den här delen.
Alla år du jobbar och betalar skatt i Sverige så tjänar du in allmän pension. Läs mer om allmän pension.
Intjänat kapital är de pengar du har tjänat in hittills till din pension, inklusive värdeutveckling på pengarna.
En jobbonär arbetar och tar ut pension på samma gång. Det är ett sätt att trappa ner yrkeslivet successivt inför pensioneringen.
Begreppet "jobbonär" kom med i Nyordslistan 2021.
Kapitalavgift är en administrationsavgift som pensionsbolaget ibland tar ut för att förvalta dina pengar.
Kollektivavtalad tjänstepension grundas på ett kollektivavtal mellan arbetsgivare och fack. Exempel på kollektivavtalade tjänstepensioner är ITP för privatanställda tjänstemän, Avtalspension SAF-LO för privatanställda arbetare, PA16 för statligt anställda och AKAP-KR för anställda i kommuner och regioner. Mer information hittar du i förklaringen till ordet tjänstepension.
Det här är extra inbetalningar som görs till din tjänstepension. Kompletterande premie kan även kallas delpensionspremie eller tilläggspremie.
Det här är under vilken tid du har möjlighet att ta ut olika delar av din pension.
Det här är från vilken ålder du har möjlighet att ta ut din pension. Åldern kan variera mellan olika typer av pensioner.
Det här är den tid som pensionen betalas ut om du inte själv väljer något annan uttagsperiod.
Omställningspension är ett stöd till dina anhöriga i den allmänna pensionen. Gäller om den anhöriga till den som dött är under 66 år och till barn. Läs mer under Efterlevandeskydd.
När du jobbar och betalar skatt tjänar du in till din allmänna pension. Varje år får du ett årsbesked för din allmänna pension från Pensionsmyndigheten, det kallas för det orange kuvertet. Orange kuvert innehåller en översikt av din allmänna pension och ser olika ut för dig som fortfarande tjänar in till din pension och för dig som är pensionär.
Pensionsbolaget är det bolag som förvaltar pengarna som avsatts till din pension.
Det är summan av alla pengar som avsatts till din pension, alltså till den allmänna pensionen, dina tjänstepensioner och eventuellt privata pensioner.
I de olika pensionsavtalen finns regler för vilken lön som ger intjäning till tjänstepensionen. Det kallas för pensionsmedförande eller pensionsgrundande lön. Lön och tillägg ger i regel intjäning till tjänstepensionen medan kostnadsersättningar inte ger det. I vissa fall är den pensionsmedförande eller pensionsgrundande lönen den utbetalda bruttolönen per månad men det är även vanligt att det beräknas som den fasta månadslönen multiplicerad med 12,2 (de två tiondelarna motsvarar det kontanta semesterlönetillägget).
För en del av dina pensioner kan du själv välja hur pengarna ska placeras. För andra pensioner, t ex inkomstpensionen i den allmänna pensionen och förmånsbestämda pensioner finns inte den möjligheten.
Ett belopp som betalas in till din pension.
Premiebestämd pension kan även kallas avgiftsbestämd pension.
Den premiebestämda pensionen är bestämd till en viss procentsats av din lön eller till ett visst belopp. Exempel: om premien som betalas in är 4,5 procent på en lön om 20 000 kronor så blir inbetalningen 900 kr per månad.
Det här är ett eget sparande som du kan ha och som är öronmärkt just för pension. Det kan t ex vara en privat pensionsförsäkring eller IPS, individuellt pensionssparande.
Riktåldern införs 2026 och kommer styra när du kan ta ut din allmänna pension. Den fastställs och beslutas varje år men används först sex år senare. För åren 2020-2023 har riksdagen beslutat att riktåldern är 67 år, vilket i praktiken tillämpas åren 2026-2029.
Den lägsta åldern att ta ut allmän pension blir tre år före riktåldern, det vill säga tidigast från 64 års ålder när riktåldern är 67 år. Det innebär att du som är född 1963 eller senare kommer kunna ta ut allmän pension vid 64 års ålder som tidigast.
Tjänstepension får du via ditt arbete när arbetsgivaren sätter av pengar till din pension. Den vanligaste tjänstepensionen är kollektivavtalad tjänstepension. Ibland kallas tjänstepensionen även avtalspension. Läs mer om tjänstepension.
Det här är egentligen inte en pension utan en sjukersättning för den som fyllt 61 år och som är för sjuk för att arbeta till pensionsåldern. Arbetsförmågan prövas inte mot hela arbetsmarknaden utan i första hand mot det arbete du har haft de senaste 15 åren. Ersättningen är densamma som vid vanlig sjukersättning. Ansökan görs hos Försäkringskassan.
Från den här delen av din pension har det börjat betalas ut pengar till dig.
Valcentralen ger dig information om din tjänstepension, till exempel via årsbesked. Hos en valcentral kan du också göra vissa val för dina tjänstepensioner, till exempel välja var dina pengar ska placeras.
Valcentralsavgift är den avgift valcentralen tar för att administrera premierna som arbetsgivaren betalar in till din tjänstepension.
Värdedatumet är värdet på dina pensionstillgångar vid den tidpunkten.
Återbetalningsskydd är en typ av efterlevandeskydd som du kan välja om du vill att din familj ska kunna få del av pensionskapitalet som finns kvar när du dör. Om du dör och det inte finns något återbetalningsskydd fördelas din pension som arvsvinst till andra som sparar, t ex samma tjänstepensionsavtal som du. Har du återbetalningsskydd får du inte del av arvsvinster från andra. Läs mer om återbetalningsskydd
Änkepension är ett stöd till maka i den allmänna pensionen. Änkepension kan i vissa fall betalas ut till den som gifte sig senaste den 31 december 1989 med den person som har avlidit. Läs mer under Efterlevandeskydd.